Äntligen var det dags för mig att hitta på nya aktiviteter med hundarna. I Linköping fanns dåligt med tid då jag pluggade och vi hellre åkte o lät dem simma så ofta vi hann. Nu efter flytten till västkusten ska vi komma igång med nya roliga grejer. Wilda fick ju åka på läger i höstas och nu var det dags för Starke.

I helgen åkte jag o Starke till Marks BK för att vara med på boxerklubbens spårläger, som jag har längtat! Vi åkte ner på fredagskvällen så vi kunde passa på att va lite extra sociala. Det blev en trevlig kväll med grillknytis, skratt o hundsnack i mängder. Tyvärr funkade inte värmen i husvagnen i husvagnen den natten och det var milt sagt en frostig natt för mig och Starke. Jag hade inte haft en tanke på att testa värmen innan, den funkade ju sist…räcker inte det…?

På lördagsmorgonen bar det ut i skogen med gruppen. Många bekanta ansikten från förra året, men även några nya. Jag blev snart varse att jag inte skulle få lika mkt gratis som jag fick med Wilda. Först klantade jag mig genom att blanda in en boll i första spåret, bloggen heter som den gör just för att Starke är galet bolltokig. Så sen kunde han inte glömma att jag och Ingrid (instruktören) haft en boll i fickan… så den bollen är numera bannlyst under träning. Starke är inte som Wilda som kör som ett ånglok med nosen i backen, oavsett vad. Starke är väldigt störningskänslig, det gick inte att göra som med de andra hundarna där hela gruppen gick med, han tar allt för gärna en koll för att se om nån åskådare har ngt spännande på gång. Det var t.o.m. lite mycket när bara Ingrid gick med oss. Han hittade allt alla sina saker och fullföljde sitt spår. Men det tog sin tid, han hade så mycket annat att spana på..

Sedan blev det uppletande, helt nytt för Starke. Men där var det inga problem. Han var så duktig att matte blev alldeles paff. Jag har visst alldeles för mycket fördomar om mina hundar. Trodde aldrig han skulle komma till mig med prylen, men visst gjorde han det! Han ÄLSKAR att jobba, och han älskar att jobba MED matte.

Kvällen bjöd på fantastisk middag med himla god cheesecake efteråt. Det var grymt skönt med en trevlig kväll i stugan efter att ha kravlat runt ute i leran hela dagen. Till natten fick jag låna en kupéfläkt till husvagnen o jag o Starke sov riktigt gott i värmen.. Tills elen dog!!! Jag sprang runt som en yr, ologisk höna o flyttade runt sladdar i mörkret och var nära nervsammanbrott efter ett tag, fixade inte en så kall natt till! Tittade på vindan som alla vagnar var kopplade till och där lös en liten lampa. Trött som jag var tänkte jag att ” lyser den så funkar den”. Det var visst inte så… Som tur var så kom Jonas i min grupp ut o kollade hur det gick för mig i jakten på el. Med ett lite mer logiskt upplägg på felsökningen så kom vi snart fram till att den lysande lampan var automatsäkringen som löst ut, ett tryck på den så hade vi värme igen. Tack Jonas!

Under natten hade en hel del “landat” hos Starke. Denna gång gick jag hans spår själv, med tre leksaker i spåret. Nu gick han mer ner med nosen och verkade mer målmedveten, dock fortfarande lättdistraherad. Nästa spår gick Ingrid och där hade vi bara ett slut. Han fixade det, men frågar oss hela tiden vad han ska/får göra. Springer in o sätter sig fot vid min sida, springer bort till Ingrid “har hon kanske kvar bollen?”, han vill göra rätt så gärna att det nästan känns som han blir lite frustrerad. Hemma blir nästa steg att gå spåret ensam med honom för att minska störningar. Tror han blir grym på det så fort han klickar ordentligt. Efter spåret åkte vi tillbaka till klubben där vi vallade upp en uppletandekorridor. Jag var lite skeptisk till en korridor så nära lydnadsplanen, var ÖVERTYGAD om att Starke skulle sticka dit.. När jag hämtat Starke så inser jag att vi visst inte ska ha någon synretning för Starke, hur ska detta gå? Andra uppletandet någonsin o de tror att han ska veta vad han ska hitta på? Tydligen är redan ett gäng föremål gömda… Jag ställer upp Starke o släpper honom. Han sprang ut som en kanon, inte en blick på lydnadsplanen. Nosen ner i backen o snart var första föremålet lämnat hos matte. Han visste precis, helt otroligt! Han tyckte uppletandet var grymt kul, verkar definitivt vara hans grej. Dock frågar han matte även här, när han hittat föremålet tittar han på mig och undrar om han får ta det. Efter ett “ta den” från matte bar det av i full fart tillbaka.

foto: Jonas Petersson

Jag måste börja lita mer på honom, inte en tillstymmelse till att dra till andra hundar. Han vill verkligen bara jobba ihop med matte. Helt otroligt vad man kan överraskas av sin gamla hund. Min älskade Starke, du kan vara lugn. Det vankas mycket uppletande i vår!